Vito bez računala

100.00kn (13.27 €)

Autorica Silvija Šesto

Ilustratori stanovnici planeta Pametnomedosta

Broj stranica

Godina izdanja 2022.

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK Kategorija:

Opis

Naslov „Vito bez računala“ autorski je projekt djece Oš „Viktorovac“ iz Siska i Silvije Šesto. Učenici 3c aktivno su se uključili i ilustrirali tekst koji je nastao nakon književna susreta. Naime, nedugo nakon potresa, autorica je posjetila taj kraj i održala niz književnih susreta i na jednom susretu, osim pričanja o književnom djelu začela se priča o potresu, životu pa i o tome koliko smo vezani uz tehnologiju koja ponekad čini više zla u trenucima panike, nego dobra. Razvila se vrlo zrela diskusija u kojoj je „iskočio“ mali dječačić koji je rekao kako on nema računalo. Ta njegova rečenica izazvala je opće čuđenje, salve smijeha ali i razmišljanja, pa smo odlučili napraviti zajedno jedno djelo u kojem bi autorica napisala tekst, djeca ga ilustrirala, a na način da su svi likovi temeljno stvarni, jer autorica je u suradnji sa školom iskomunicirala prvi dio realizacije naslova tako što su svi akteri tog predivnog susreta u Sisku poslali svoju karakterizaciju lika odgovorivši na postavljena pitanja autorice. 

Tekst: Silvija Šesto

Ilustracije: učenici 3. c razreda OŠ Viktorovac

Urednica: Iva Dužić

Likovna urednica: Željka Kleković Brajenović

Kada se djeca zaljube u čitanje, samo je nebo granica mašti. U ovom posebnom slučaju crta neba se promaknula u prostranstva svemira! Učenici OŠ Viktorovac upoznali su se djelom Silvije Šesto aktivnim čitanjem slikovnice „Uhvati mi plavog medu!“ koja ih je, kao i mnoge mališane, njihove učitelje, knjižničare, roditelje, osvojilo neposrednom, univerzalnom i toplom pričom. Njihovo kreativno druženje s likom plavog mede radosno je trajalo u vremenu prije zatvaranja vrata knjižnice, učionice, škole, a zatim ostalo lijepo sjećanje zabilježeno na fotografijama.

Nizom sretnih okolnosti koje kao da je želja za novim, ljepšim bivanjem nezaustavljivo zakotrljala školskim hodnicima, dogodio se susret književnice s njezinim čitateljima. Usprkos pandemiji, usprkos potresu, u Noći knjige, a usred dana te 2021. godine pod krošnjom starog stabla, ispreplele su se  mašta umjetnice i dječja znatiželja pa se rodila ideja o novoj slikovnici “Vito bez računala”. Danas, godinu dana kasnije možemo je držati, čitati, gledati, prepričavati, uz nju se smijati i njome se ponositi!

Djeca i književnica isprepleli su u ovom djelu svoje misli, želje, maštanja,  ideje. Dječji su zapisi književnici  bili smjernica i nadahnuće, a autentični tekst sa suptilnim stilskim potpisom autorice, njihova je umjetnička interpretacija. 

Originalnom pričom upotpunjenom dječjim ilustracijama nastalima na poticaj i uz odabir učiteljice mentorice Željke Kleković-Brajenović, Silvija Šesto zapisala je našu školu i naš 3. c u svoj vrijedni književni opus i osigurala joj put na, ako se mene bude pitalo, posve posebno mjesto svemirske školske knjižnice.

Iva Dužić

Ilustratori/autori: Vanja Dejanović, Matej Dobranić, Petra Luka Dugač, Mila Dumbović, Matko Gašljević, Ika Grdić Radovčić, Rafael Klobučar, Bartol Kovačević, Nika Lončar, Mia Majić Mehinović, Noa Majić Mehinović, Magda Nekić, Mia Nikšić, Vito Panjković, Frane Papić, Sven Paprika Markulin, Andrija Pereković, Luka Rehtaček, Ema Skender, Ena Ulaković, Ena Vasić, Luka Zaborac, Mia Zrakić.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Vito bez računala”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *