ABECEDA NEVOLJENIH

100.00kn (13.27 €)

Autor Silvija Šesto

ilustracije Vanda Čižmek

Broj stranica 43

Godina izdanja 2020.

Uvez tvrdi

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK Kategorija:

Opis

Buha, crv, pauk, tvor, uholaža, zmija, žohar…i to su živa bića, jednako željena od planeta u kojem živimo, no ponekad smo si ga prisvojili kao da je jedino naš. Obično se u abecedama biraju uobičajeno „lijepi“ objekti, no ova je abeceda odlučila umjesto bubamare za slovo „b“ predstaviti buhu. 

Često se veli da je ljepota u oku promatrača, pa ćemo se složiti da su nekim tradicionalnim konsenzusom žohar, zmija, tvor ili buha nešto nelijepo, nevoljeno.

No, ova će abeceda pokušati i vizualno na duhovit način prikazati nevoljene životinjice, te tako pokušati učiniti dvije stvari: približiti slova djeci i njihovo pamćenje, ali i približiti barem promišljanje o „nevoljenima“ ili prezentirajući ih na simpatičan način pokušati barem malo rušiti stereotipe o njima a koje nameću odrasli. Odrasli tu nisu sasvim krivi, jer i sami svjedočimo, kao odrasli, da su naši roditelji bili u istoj situaciji učeći se stereotipima od svojih odraslih/roditelja.

Stoga će ovaj tekst i male i velike odvesti i u avanturu propitkivanja možemo li početi razmišljati drugačije, možemo li i na ovom nivou uzgojiti mladice tolerancije i prema općeprihvaćeno nevoljenim bićima ili, drugim riječima, istanjiti netoleranciju prema svemu što su generacije, sasvim pogrešno, odredile negativnim predznakom.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “ABECEDA NEVOLJENIH”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *